2012. február 25.

Újdonságok

Üdvözlet!
Néhány újdonság történt az elmúlt napokban. Először is a blogon új menüpont jött létre: Könyvajánló. Itt a jelenleg meglevő könyveimről írok néhány szót, amely egyben javaslat is, hogy melyik könyvet érdemes megvennie egy madárbarátnak. Másik dolog, hogy a weboldal is új menüponttal, az Odú-val. Itt (http://www.varosimadarak.hupont.hu/43/odu) rengetek információ található az odú készítéséről, méreteiről, faladataival. Már tavaly megígértem, hogy odútáblázat fog felkerülni a weblapra. Most az is felkerül ebbe a menüpontba. Újdonság még, hogy a weboldal főoldalán az információk alatt található ilyen: Blog információk. Ez arra szolgál, hogy az aktualitásokat amit a blogra írtam megjelenítse.
Továbbá bejelentem, hogy beruháztam egy új webkamerára, ami jobb képeket és felvételeket készít. Így hamarosan szebb képek fognak felkerülni. Ennek kapcsán új menüpont fog keletkezni (a nevét majd még kitalálom). Főleg a fotózással lesz kapcsolatos. Nem sokára összegyűlik az anyag egy vadonat új videóra is. Tehát sok fejlesztés van és lesz, úgyhogy elkeseredésre semmi ok, fejlesztésekből egyenlőre kifogyhatatlan vagyok. :)
Régi webkamerával készült kép


Saját készítésű odú

2012. február 14.

Galamb gond

Néhány napja vettem észre, hogy faágak vannak az ablaketetőmben. Különösnek találtam, honnan kerülte ide ezek a faágak? Pár nap után észrevettem, hogy két házi galamb ágakkal a lábukon érkeztek. Beledobták az ágakat az etetőbe és lakmároztak egyet.  Ez így telt 3-4 napokon keresztül. Én kidobáltam az ágakat, ők hoztak még néhányat. Időközben megkérdeztem egy szakértőt (MME munkatársat), hogy mit csinálnak, és mit lehet velük csinálni, hogy ne hozzanak fel több ágat. A válasz: valószínűleg fészket építenek. Mindenhol megtelepednek, ahol találnak maguknak helyet. Védekezni ellenük elkergetéssel lehet. A elkergetéssel van egy kis gond. Ha megrezdítem a függönyt nem nagyon reagálnak rá. Az igaz, hogy összerondítanak mindent, de végső soron ők is városi madarak, ezért földre szórt magokkal kell etetni őket, hogy ne repüljenek fel.
Pár napja szembeötlött, hogy a házi galambok, a balkáni gerlék, és a kék cinegék párosával érkeznek. Náluk is van Valentin nap? Ki tudja, lehet, hogy csak a véletlen műve. 


u.i.: Etetésről ne feledkezzünk meg!! :)

2012. február 6.

Érdekesség

Ebben a pár havas napban néhány érdekességet vettem észre a madarak viselkedésén. Ezek olyan megfigyelések.  A széncinegéről nem is gondoltam volna, hogy ilyen félénk madár. Ez teljesen meglepett. Mára már a széncinege szinte teljesen városi madár.  A csuszkáról viszont nem mondható el ugyan ez, sőt! Amikor az ablaketetőt töltöttem fel, arra lettem figyelmes, hogy valami, vagy valaki csipog a szemben lévő fán. A csuszka volt az. Ott repkedett egyik ágról a másokra, tőlem kb. 2 méterre. Várta, hogy bemenjek és ő nyugodtan tudjon falatozni. Ugyan ez a helyzet a feketerigókkal. Amilyen félénkek voltak a tél elején, olyan bátrak most. Nem ijed meg, ha igen akkor csak a szomszédos faágra rebben és néz engem. Kíváncsi madarak. A házigalamb meg ért emberi nyelven! A függöny mögül beszélek neki, hogy menjen le, itt nem szabad lennie. Nem szeretem, ha a párkányra feljönnek. Összepiszkolnak mindent és rendetlenséget csinálnak. A szentbeszédem után csak néz, majd komótosan megfordul és lelibben. Váó!  Tehát vannak még kérdőjelek. :) Végül egy kis videó! Nem rég kaptam egy ismerősömtől. Ezúton is köszönöm Szomszéd Andrásnénak. 


Valamint ezt találtam egy hobbiboltban:
madaras szalvéta :)