2012. augusztus 29.

Új könyv


Ismét újabb szerzeménnyel bővült a Könyvajánló menüpont. Ezúttal Lars Svensson és Peter J. Grant közösen írt könyve került fel, melynek a Madárhatározó címet adták. Rengeteg képet és rajzot rejt ez a könyv, melyet nagyhírű madárfestők készítettek. Részletes, de érthető leírások segítenek a terepi határozásban is. 
(http://varosimadarak.blogspot.com/p/konyvajanlo.html)

2012. augusztus 28.

Velencei galambok


Ezek a kedvelt, vagy éppen utált madarak kaptak új külsőt, a galambok otthonáról is ismert Velencében. Közel 60 városi galamb kapott elénk piros, kék, avagy zöld színt a tollazatára. A madarakat magokkal és vízzel csábították el és automatikusan lepermetezte egy gép. Aggodalomra semmi ok, a madarakat étel-színezékkel festették be, ami maximum 6 hét után le is kopik. A "galamb színezés" projekt neve: Galamb Szafari. Az ok, amiért lefestették a galambokat, a 13. Nemzetközi Építészeti Biennále. A cél az, hogy ezek a galambok megszínesítsék Velencét. Ellenzők, a madarak szaporodása miatt ellenzik a színezést, mivel így a galambok papagájoknak, törpepapagájoknak néznek ki és a szürke galambok nem szívlelik a színes, egyedi színezésű madarakat.

Írd meg magjegyzésben a véleményedet: Érdekes, vagy inkább káros ez a tevékenység?


2012. augusztus 12.

Csóka

A mai naptól ismét a új madárfaj került fel a tabellára. Ezúttal a csókáról lehet közelebb megismerkedni. :) http://varosimadarak.hupont.hu/59/csoka

2012. augusztus 11.

Kuvik

Üdvözlet! Üdv! Egy újabb madárka került feltöltésre a weboldalon. Eddig főleg kis énekesek kerültek fel, de a következőkben a nagyobb madarak is felkerülnek az oldalra. Például: csóka, szarka, sólyom, bagoly. Első képviselőjük a kuvik! Padlások madara, ez a kedvenc költőhelye. Barna-fehér foltos, huhogó bagoly, halálmadárként is nevezik. (http://varosimadarak.hupont.hu/58/kuvik)

2012. augusztus 9.

Albínó rozsdafarkú és hibrid pinty


Albínó házi rozsdafarkút sikerült lefotóznia Lukács Katalinnak a Nógrád megyei Érsekvadkerten. A fiatal madarat  egy órás keresgélés után sikerült lefotózni. A fehér tollazatot a melanin nevű festékanyag hiánya okozza. A madarak színezetét nemcsak a melanin alakítja ki. Hozzájárulnak még a karotinoidok, és a toll szerkezete is. A madaraknál a fekete és a barna színek ugyanúgy a melanin hatására jönnek létre, mint az emlősökben, így a madarak a fent említett gének hatására ugyanúgy kifehérednek, vagy elhalványodik a színük, mint az emlősöknél. A madarak szervezete a karotinoidokat a táplálékkal együtt veszi fel. A karotinoidok alakítják ki a piros, a narancssárga és a sárga színeket. A karotinoidok nagy szerepet játszanak egyes madarak szépségének biztosításában. Ilyen például a sárga billegető, a fitiszfüzike, a kék cinege, a széncinege és a sárgarigó. Ellenben a vörösbegy mellényének vörös színét a phaeomelaninnak köszönheti. Ha a táplálék karotinoidokban szegény, akkor a következő vedléskor ezek a testtájak kifehérednek. A természetben ezek a madarak nem hosszú életűek, mivel a fehér jobban felhívja a ragadozók figyelmét. A házi rozsdafarkú színezete változó, a szürkésbarnától a szürkésfeketéig, mely évszakonként is változhat. 14-15 cm hosszú, sziklás területeken, falvakban, városokban, ipari területeken él. Több információ a házi rozsdafarkúról!
Néhány éve az MME a baranyai helyi csoportjától érkezett egy hír, miszerint egy hibrid erdei pintyet találtak. A faj az erdei pinty és a fenyőpinty hímjének mintáit viseli, így két madár keresztezéséből jött létre, hibridként határozták meg. Valószínűleg, valahonnan északról érkezhetett a madár, mivel a fenyőpinty Magyarországon nem fészkel. Az erdei pinty 14 cm hosszú erdőkben, parkokban él és fészkel. A hím jellegzetes színű: sapkája és tarkója kékesszürke, fartörzse olívzöld, testtája borvörös, szárnya csíkozott. Több információ az erdei pintyről!



2012. augusztus 2.

Forró napok

Ismét beköszöntött a nyár, a jó idő és a forróság. Több napja nem esett az eső és a pocsolyák már kiszáradtak. Ezúton szeretnék minden olvasót itatásra buzdítani, mert a madarak kevés vizet találnak a városok rengetegjeiben. Egy virágalátét némi vízzel is sok segítséget jelent a  parányi madárkáknak. Itatásra fel! :)

Kiegészítés

Tegnap felkerült egy új menüpont, a Szupernormális kulcsinger. Ehhez a ponthoz nem tudtam tegnap este egy PDF fájlt felrakni, már így is elég késő volt. De most végre sikerült felrakni. A PDF fájl egy MME újságcikket tartalmaz a szupernormális kacsákról, akik a városi balkonokon szeretnek költeni virágládákban. Kellemes olvasgatást a cikkhez. (http://varosimadarak.hupont.hu/57/szupernormalis-kulcsinger)
Elindult az új közvélemény kutatás. Ezúttal a két hónapja elkezdődött fejlesztésekre, cikkekre, menüpontokra kérdez rá. 
A múltkori kérdés lezárult, melynek eredmény a következő: 
Milyen itatót alkalmazol a madarak itatására?
- Virágalátét (3) 33% 
- Egyéb mást (3) 33%
- Több fajtát is (3) 33%
Köszönöm a szavazatokat, és buzdítok mindenkit a mostani szavazására is. :) 
Valamit még mindig lehet madaras képeket beküldeni, hogy szerepeljenek a vendégvideóban! (varosimadarak@freemail.hu)


További szép napot!
 
 

2012. augusztus 1.

Szupernormális kulcsinger

Sziasztok! Új menüpont került fel a weboldalra. Egy igen érdekes menüpont, rengeteg új információval, érdekességgel. Sajnos a videókészítőm bemondta a szabadnapot, úgyhogy hivatkozva tudtam csak egyesével feltenni a videókat :(  Egy prezentáció is tartozik a menüponthoz, érdemes letölteni, mivel sokkal érdekesebb, mint az oldalon található rengeteg kép! Kellemes olvasgatást! :) 
http://varosimadarak.hupont.hu/57/szupernormalis-kulcsinger