2015. november 22.

Mit, hogyan, mikor? - Madáretetés

Etetési időszak. Mivel, hogyan és mikor etessünk? Kis összefoglaló a téli eledelekről és azok kihelyezési módjáról, időzítéséről, valamint az itatásról.

A napi hőmérséklet alig éri el az 5 °C-ot, lassan bárhol hullhat hó, a fák már kopaszok és lassan a december is itt van.
Most már igazi etetési időszak van.


 Aki még nem kezdte el az etetést, az tegye meg mihamarabb. Itt van néhány tipp, hogy mit érdemes kirakni és azt hogyan is érdemes.


  • A legáltalánosabb téli eledel a napraforgó mag. Szinte minden madár szereti. Beruházható egy önetető is a mérhetetlen kosz és magtörmelék elkerülése érdekében, de tálalható cserépben, vagy virágalátétben is. Enyhébb és fagyos időben is adható a madaraknak. Ami talán hátránya, hogy nagyobb mennyiségeket is képesek elfogyasztani, így hamar kiürül az etető. 
  • A városi madarak kedvenc csemegéje a dió. Magas az olajtartalma, hihetetlen gyorsasággal tud elfogyni. Fagyos és enyhe időben is kitehető. Virágalátétben, virágcserépben, vagy bármilyen tárlóedényben is tartható. Különösen a rejtőzködő életmódot folytató csuszka csalogatható az etető közelébe.
  • Vannak olyan madarak, melyeknek más-más a kedvence. Erre is jó a magkeverékek. Megfigyelhető, hogy milyen fajok látogatják az etetőt, így akár személyre szabottan, fajspecifikusan etethetőek a madarak. Emellett elősegíti a változatos táplálkozást. A magkeveréket inkább fagyos időben ajánlott kitenni. Érdemes egy önetetőbe tenni, nehogy szétszórják a madarak.
  • Különféle gyümölcsök is kitehető az etetőbe: alma, körte, szőlő, bodza, csipkebogyó, kökény stb. A nagyobb gyümölcsökből vágjunk ki több szeletet, ezzel megkezdjük, így segítünk a gyengébb csőrű madaraknak. Fagyos időben megkeményednek, ezért inkább csak enyhébb időben alkalmazandó. 
  • A cinegegolyó, mint a nevében is benne van, inkább a cinegék és a kisebb testű madarak (zöldike, verebek) farigcsálják előszeretettel. Inkább az enyhébb időben fogy, de vannak olyan példányok, amelyek fagyban is kopogtatják.
  • A szalonnabőr is finom csemege lehet a kinti madaraknak. Fára, szögre kifüggesztve előszeretettel csipegetik. 
A téli madáritatás igen fontos tényező, ugyanis ebben az időszakokban is előfordulnak csapadékmentes napok, hetek. Itatni szinte bármiben lehet. Virágalátétben, önitatóban, vizes edényben. Ám télen másabb a helyzet, mint nyáron. Mínusz fokban a víz megfagy. De bevethető néhány trükk. Először is az itató kerüljön napos helyre. Ha a nap rásüt, a jég teteje megolvad, így lesz némi folyadék a madarak. Másodszor az itató feltöltésekor ne hideg, hanem langyos vizet használjunk. Ne legyen meleg sem, mert nem tesz jót a madaraknak. Emellett a vízben oldjunk fel néhány gramm kristálycukrot. Amellett, hogy plusz energiabevitelt jelent, a cukor megváltoztatja a víznek a szerkezetét, így kb. mínusz 4 fokon kezd el csak fagyni. 

Vannak madaras képei? Ossza meg! Küldje el képeit a varosimadarak@gmail.com email címre! A képek kikerülnek a Városi Madarak facebook oldalára.