2015. április 24.

Etetés: vége

Talán most már kijelenthető a folyamatos meleg napok után, hogy az etetési szezonnak: VÉGE.
Már nincsenek éjszakai mínuszok, lassan az összes fa kizöldül és egyre több a rovar is. Emellett a madarak is egyre kevesebbet látogatták az etetőt, így elérkezettnek láttam, hogy pihenni küldjem az etetőt. Mind a virágosláda, mind az etető tisztításon esett át. Ez azért is fontos, mert mind a madarakra, mind az emberekre veszélyes kórokozók eltűnjenek. Fontos, hogy az etetést, most már be kell fejezni, mert a fiókák folyamatosan bújnak ki a tojásokból és a magok el is pusztíthatják a kicsiket. Még nem elég fejlettek a magok elfogyasztásához.

Ami még nagyon fontos: az elmúlt hetek viszonylag csapadékmentesek voltak, csak az elkövetkezőkben lehet némi csapadék. Egyre melegebb van, közeleg a nyár, ami megnöveli a kiszáradás esélyét. Ezért, ha lehetséges, itassuk a madarakat valamilyen formában. Az itató lehet egy műagyag virágalátét is. Nálam egy önitató van felszerelve, ami a képen is látható.

Addig is itt a tavasz, jó az idő, hallgassuk a madarak csicsergését! 

2015. április 18.

Etessek? Ne etessek?

Sokakban felmerül a kérdés. Viszonylag jó idő van, etessem még a madarakat?
A válasz: még igen.

Sok tényezőtől függ az etetés befejezése.Elképzelhetőek fagyok, még csak most nyílik és virágzik
minden fa, bokor, valamint a rovarok mennyisége is viszonylag kevés. Ha jó megfigyelők vagyunk, az etető látogatottságából is vonhatunk le következtetéseket, ami azért is fontos, mert lokálisan is nagyok lehetnek az eltérések. Ha télhez képest jóval kevesebben vannak, akkor elkezdhető a "leszoktatás". Ez annyit takar, hogy napról napra, hétről hétre egyre kevesebb táplálékot helyezünk ki a madaraknak, így máshol is kell kutatniuk élelemért. Viszont, ha sokan járnak még mindig, folytatódhat az etetés. Arra viszont figyelni kell, hogy május első-második hetééig be kell fejezni az etetést. Ekkor kezdenek a fiókák kikelni és a szilárd magtól meg is fulladhatnak.

Lényeg a lényeg, hogy etessünk még, de elkezdhető a leszoktatási fázis.