2015. május 31.

Madár fotók

Énekes rigó

Erdei pinty (hím)

Házi rozsdafarkú (hím)

Erdei pinty (tojó)

Énekes rigó

2015. május 23.

Érdekességek a madarakról IV. Cinegék

A világ szinte minden táján élnek cinegék. Kicsik és kicsit nagyobbak, barnás-narancssárgásak és van, amelyik színes. A cinege neve magyar eredetű, mint például a fecske, a rigó vagy a pinty. Ezeket a neveket főként hangjuk miatt kapták. Máig hűen őrzik ezek a hangutánzó szavak a madarak különböző csiripelését. A cinege (cinke) esetében inkább cincogását, ugyanis a „cincog” szóból ered a neve.

Hogy színesek némiképp hibás megfogalmazás. A barna, a szürke, a fekete, a sárga, a rozsdabarna és a narancssárga (és ezek rokonszínei) a tollak festékanyagainak köszönhetőek, de a kék szín egészen más. Azok barna tollak, csak a szerkezetük lévén megtörik és a kék színű fényt visszaverik. Ha alkalmunk adódik, nézzünk meg egy kék cinege tollat és tartsuk a fény felé. Barnának fog látszani.

Ám a saját tükörképük gyakran megzavarja őket. Ha egy tükröződő felületen, vagy egy visszapillantó tükörben megpillantják magukat, gyakran ellenséges, betolakodó madárnak hihetik tükörképüket, amellyel hetekig is harcolhatnak. Ez a jelenség főként tavasszal megfigyelhető, mikor a hím a saját fészkét és territóriumát védi.

Télen ezt a rossz szokásukat mintha elhagynák, ugyanis csapatokba verődnek, akár fakúszokkal és ökörszemekkel. Egy téli éjszakán egymás szigetelőnek használják, így akár testhő 50%-át is megspórolhatják. Gyakran együtt is repülnek. Felváltva csapkodnak szárnyaikkal, így akár 10%-al is csökkentik heti repülési energiaigényüket.


Tavasszal indul a költési időszak. Persze logikus, hogy a kisebb madárnak kisebb is a tojása. Ám nem elhanyagolható a relativitás, azaz, hogy a madarak testtömegéhez képest mekkora tojást tojnak, és mekkora fészekaljjal rendelkeznek. Egy bütykös hattyúnak a tojása a testtömegének 4%-át teszi ki és az egész fészekalj is csak a 23%-át Ezzel szemben a széncinege tojás 12%-a a madár testsúlyának és az egész fészekalj több, min egy egész széncinegét tesz ki (130%).

Ekkora „családot” bizony etetni sem könnyű. Egy cinege naponta akár ezerszer is fordul, hogy megetesse fiókáit. Így nem csoda, hogy télen spórolja energiatartalékait. Régen talán még könnyebb volt az
élelemkeresés? Lehetséges! Angliában biztosan. a 20. század elején szokás volt a megrendelt tejesüvegeket a lakások ajtajába tenni. Az üvegeknek papírtetejük volt, később alumíniumkupakot helyeztek rá. Ám mind a két technikát megtanulták az ottani kék cinegék felbontják a kupakot és hozzáférnek a tej tetején úszó tejszínhez.

További érdekesség, hogy az amerikai kontinensen cinegék is találhatóak a szimbólumok között. Az USA-ban Maine állam és a kanadai New Brunswick tartomány madara egyaránt a Kanadai cinege.

2015. május 21.

Miért meggyvágó a meggyvágó?

A meggyvágó télen is etetővendég és a napraforgó magot úgy darálja, mint ahogy egyetlen madár sem. De az etetési szezon végével áttér más táplálékra. Érik a cseresznye (igaz mégsem meggy) és más madárral ellentétben a meggyvágó nem a gyümölcs húsát fogyasztja. Robusztus csőrével könnyen széttöri a cseresznye- és meggymag csontos héját. Nem éri be kevesebbel, mint a gyümölcs magja.

Még több információ a madárról: http://varosimadarak.hupont.hu/6/meggyvago


Kép: Szomszéd Andrásné
Forrás: MME

2015. május 12.

Madarak és Fák Napja

Kis hanganyag a Madarak és Fák Napja alkalmából. Hajnali madárkoncert az első emeleti ablakból. :)